Νέα | Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων FEND

Ενοικιάσεις αυτοκινήτων στη Ελλάδα: Μερικές συμβουλές για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Τι πρέπει να προσέχετε όταν νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο

Κανονισμοί και συμβουλές για ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Σίγουρα το να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι ο πιο βολικός τρόπος για να ταξιδέψετε σε όλη τη χώρα και να δείτε τις ομορφιές που έχει να σας προσφέρει. Ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους, γραφικά χωριά και πανέμορφες παραλίες. Υπάρχουν πολλά γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις και τα πιο δημοφιλή νησιά της χώρας και προσφέρουν διαφόρων τύπων οχημάτων: από μίνι επιβατικά αυτοκίνητα, τζιπ αλλά και van.

Κανονισμοί στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο σημαντικούς κανόνες ρυθμίσεις που πρέπει να γνωρίζετε πριν την ενοικίαση του αυτοκινήτου σας.

Ηλικία του οδηγού στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Η νόμιμη ηλικία του οδηγού για να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στην Ελλάδα είναι 23-70 ετών. Ο οδηγός πρέπει να κατέχει μια Ελληνική ή διεθνή άδεια οδήγησης και να έχει τουλάχιστον 2 χρόνια εμπειρία οδήγησης. Ο οδηγός λογίζεται μόνο αυτός που διαθέτει άδεια για να οδηγήσει το όχημα ενοικίασης, εκτός αν ένας δεύτερος οδηγός αναφέρεται στη σύμβαση με την εταιρεία ενοικίασης.

Ασφαλιστική κάλυψη στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων

Οι περισσότερες ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα προσφέρουν κάλυψη απαλλαγής ευθύνης ζημιών (LDW) σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί κάποιο ατύχημα και είναι σφάλμα του οδηγού της ενοικίασης, τότε αυτό το πρόγραμμα ασφάλισης είναι υπεύθυνο μόνο για το μικρό ποσό των χρημάτων που έχει ήδη προκαθοριστεί από την εταιρεία ενοικίασης. Κατά την παράδοση του αυτοκινήτου, οι οδηγοί μπορούν να ζητήσουν μια επιπλέον κάλυψη ή πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση κάποιας ζημιάς, εφόσον το επιθυμούν.

Αν θα θέλατε μια προσωπική συμβουλή για το θέμα αυτό θα σας έλεγα: Καλύτερα να τραβήξετε μερικές φωτογραφίες από το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κατά την παραλαβή του και να σημειώσετε μαζί με τον εκπρόσωπο ενοικίασης όλες τις πιθανές γρατσουνιές ή ζημιές στο όχημα. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αποδείξετε ότι καμία από αυτές τις ζημιές δεν έχουν προκληθεί από εσάς και ότι απλά προϋπήρχαν.

Ρωτήστε για επιπλέον χαρακτηριστικά κατά την ενοικίαση του αυτοκινήτου

Όταν κάνετε κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου, βεβαιωθείτε ότι θα ζητήσετε κάποια πράγματα έξτρα που ίσως χρειαστείτε. Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε ένα GPS ή ένα παιδικό κάθισμα, βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία ενοικίασης έχει ενημερωθεί για αυτό. Επειδή όλα τα αυτοκίνητα δεν έχουν τέτοια επιπλέον χαρακτηριστικά θα πρέπει να το ξητήσετε. Σίγουρα θα πρέπει να ενημερώσετε αν χρειάζεστε ένα αυτόματο σασμάν αυτοκινήτου, καθώς οι περισσότερες ενοικιάσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα έχουν χειροκίνητα σασμάν στα αυτοκίνητά τους.

Συμβουλές στην οδήγηση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου

Σε τι πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο στην Ελλάδα; Εδώ είναι τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

1. Κυκλοφορία στην δεξιά λωρίδα. Πιθανώς να το ξέρετε: στην Ελλάδα, οδηγούμε στην δεξιά πλευρά του δρόμου. Αυτό θα μπορούσε να είναι παράξενο για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Αυστραλία, την Νότια Αφρική ή από άλλες χώρες όπου οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου.

2. Αυτοκινητόδρομοι στην ηπειρωτική χώρα. Οι περισσότεροι οδηγοί για πρώτη φορά που οδηγούν στην Ελλάδα ίσως είναι πολύ ανήσυχοι, αλλά εάν οδηγείτε προσεκτικά, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Η ελληνική ηπειρωτική χώρα διασχίζεται από πολλούς μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Η διαδρομή από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη είναι η εθνική οδός ΠΑΘΕ που είναι φαρδύς και μεγάλος δρόμος και πολύ εύκολος στην οδήγηση. Η διαδρομή από την Αθήνα προς την Καλαμάτα είναι επίσης κομμάτι της εθνικής οδού και στην πραγματικότητα το τελευταίο τμήμα του δρόμου (Τρίπολη-Καλαμάτα) ολοκληρώθηκε πρόσφατα (χειμώνας 2014). Ο δρόμος από την Αθήνα προς την Κόρινθο είναι επίσης κομμάτι της εθνικής οδού, αλλά ο δρόμος από την Κόρινθο έως την Πάτρα εξακολουθεί να έχει κάποια ημιτελή μέρη και χρειάζεται μια πιο προσεκτική οδήγηση. Ο δρόμος από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους στα σύνορα Ελλάδος Τουρκίας είναι η Εγνατία Οδός που και αυτός είναι ένας πολύ καλός δρόμος. Το ίδιο είναι και ο δρόμος από την Θεσσαλονίκη μέχρι τους Ευζώνους είναι και αυτός πολύ καλός. Πρόβλημα μόνο θα συναντήσουν σε δρόμους νησιών ή δυσπρόσιτων περιοχών που μπορεί να είναι στενοί με στροφές

3. Διόδια

Κατά μήκος των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, ο οδηγός του ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να πληρώσει διόδια. Τα διόδια κοστίζουν από 1,2 - 3,5 ευρώ για ένα κανονικό επιβατικό αυτοκίνητο.

4. Αγροτικοί δρόμοι

Τα πιο δύσκολα μέρη για οδήγηση ενός ενοικιαζομένου αυτοκινήτου στην Ελλάδα είναι οι στενοί δρόμοι στα νησιά, στην ύπαιθρο και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Λόγω του ορεινού τοπίου της χώρας (ακόμα και τα νησιά έχουν ορεινό έδαφος), οι δρόμοι μπορεί να έχουν θυελλώδεις ανέμους, επομένως, οι οδηγοί θα πρέπει να διατηρούν χαμηλή ταχύτητα. Οι δρόμοι αυτοί έχουν συνήθως μια γραμμή ανά κατεύθυνση και σε μερικά σημεία οι τοποθεσίες μπορεί να είναι γραμμένες μόνο στα ελληνικά. Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να έχετε μαζί σας ένα ενημερωμένο χάρτη ή και ένα GPS. Αν χαθείτε, απλά ρωτήστε! Οι ντόπιοι πρόθυμα θα σας καθοδηγήσουν στο πως να φτάσετε στον προορισμό σας.

5. Λόγοι για να σας επιβληθεί πρόστιμο

Αν μιλάτε στο τηλέφωνο κατά την οδήγηση είναι παράνομο στην Ελλάδα και μπορεί να σας σταματήσουν και να σας επιβάλλουν πρόστιμο γι' αυτό. Η παραβίαση του όριου ταχύτητας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Επίσης, θα πρέπει να φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας, ειδικά αν κάθεστε στα μπροστινά καθίσματα.

6. Στάθμευση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου

Το παρκάρισμα στον δρόμο είναι δύσκολο στις μεγάλες πόλεις ή σε δημοφιλή νησιά κατά την υψηλή περίοδο λόγω μη ύπαρξης χώρου. Επίσης, έχετε κατά νου ότι σε ορισμένες θέσεις στάθμευσης σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε για κάρτα στάθμευσης που θα πάρετε από κάποιο μικρό μαγαζί εκεί κοντά ΄λη κάποιο περίπτερο. Ορισμένες θέσεις θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες μόνο για τους μόνιμους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και εκεί δεν μπορείτε να παρκάρετε. Ως εκ τούτου, θα πρέπει καλύτερα να βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο σας διαθέτει χώρο στάθμευσης για το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας.

7. Προσεκτική οδήγηση

Δυστυχώς, οι Έλληνες οδηγοί μπορεί να είναι πραγματικά και κακοί οδηγοί. Σε γενικές γραμμές τηρούν τις προτεραιότητες και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας αλλά υπάρχου πολλοί που συνεχώς τους παραβαίνουν. Απλά θα πρέπει να οδηγείτε με ασφάλεια και να τηρείτε τις οδηγίες των πινακίδων κυκλοφορίας καθώς και το όριο ταχύτητας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις μοτοσικλέτες και τα σκούτερ, επειδή τείνουν να περνάνε όταν εσείς δεν το περιμένετε. Επίσης, κατά την οδήγηση σε αγροτικούς δρόμους, μην εκπλαγείτε αν χρειάζεται να σταματήσετε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας για να αφήσετε να περάσουν πρόβατα ή άλλα ζώα που διασχίζουν το δρόμο. Μην ξεχνάτε ότι αυτά ζούσαν εκεί πριν έρθετε εσείς!

Γενικά η Ελλάδα, όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, είναι μια πανέμορφη χώρα με πολλές ομορφιές που θα πρέπει να ανακαλύψετε χρησιμοποιώντας το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητό σας. Για να απολαύσετε το ταξίδι σας και να μην έχετε κάποιο απρόοπτο, θα πρέπει να οργανωθείτε σωστά, να είστε πάντα προσεκτικοί στην οδήγηση και να ακολουθήσετε μερικές ή όλες τις παραπάνω συμβουλές. Έτσι θα καταφέρετε να απολαύσετε ίσως τις καλύτερες διακοπές της ζωής σας!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.